Criss Cross Festival
Podium Hoge Woerd ligt midden in Leidsche Rijn, een snelgroeiende wijk in het westen van Utrecht met een jonge diverse bevolking. Het podium vroeg dB consult een plan te ontwikkelen voor een muziekfestival dat aansluit bij de dynamiek en culturele ambitie van de wijk. En dat is Criss Cross Festival met artiesten die een sterke boodschap koppelen aan een verfrissend nieuwe sound. Headliner is de nieuwste muzieksensatie uit Istanbul: Gaye Su Akyol (foto). Daarnaast zijn er optredens van de Rotterdams-Kaapverdiaanse formatie Tabanka, de Utrechtse Alaor Soares, Lilian Vieirs en fusionband Isri. Zaterdag 20 april vanaf 14.00 uur workshops en vanaf 19.00 uur optredens.
Festival Sacred Songs
dB Consult verzorgt programma, fondsenwerving en projectleiding voor Festival Sacred Songs in Den Haag. Dit festival met de focus op bezielde muziek kreeg na de geslaagde eerste editie in 2016 een vervolg in 2018 met concerten in de Nieuwe Kerk en een omlijstend stadsprogramma in Haagse wijken en onderwijsinstellingen. Het programma presenteerde artiesten uit binnen- en buitenland die eeuwenoude heilige teksten, mystieke poëzie en spirituele muziek deden herleven in schitterende concerten en eigenzinnige voorstellingen. Een van de hoogtepunten was het exclusieve concert van sterzangeres Divna Ljubojevic & het Melodi Choir uit Belgrado met schitterende oosters-orthodoxe en byzantijnse liederen.
Sacred Songs -Women’s Voices
In de Amsterdamse editie van Sacred Songs stonden vrouwen centraal. Repertoire van vrouwelijke vrijdenkers en voorbeelden uit verschillende tradities kwam samen in één adembenemende muziekvoorstelling onder leiding van Monica Akihary. Optredende zangeressen Noam Vazana, Miriam Abouseif, Psallentes Trio en Karima el Fillali met musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest vertolkten sfeerrijke sefardische vrouwensongs, koptische Marialiederen en mystiek repertoire van de middeleeuwse Hildegard van Bingen en soefiheilige Rabia al-Basra. Het concert werd voorafgegaan door lezingen, previews en presentaties. De première van Sacred Songs – Women’s Voices in een overvolle Duif op 28 september 2018 kreeg lovende recensies. dB consult voerde de projectleiding.
Lezing Holland Festival
Het concert van het Kronos Quartet met Trio Da Kali vormde een van de hoogtepunten van het Holland Festival 2018. Het avontuurlijke strijkkwartet uit San Francisco speelden samen met de drie Malinese topmuzikanten nummers van hun alom bejubelde album Ladilikan: muziek geïnspireerd door de Westafrikaanse griottraditie en de black gospel van Mahalia Jackson. De samenwerking van het Amerikaanse strijkkartet met Lassana Diabaté op balafon, Mamadou Kouyaté op ngoni en zangeres Hawa Kasse Mady Diabaté pakte grandioos uit. Jeanneke den Boer vertelde in de inleiding bij het concert over het geheim en de ingrëdienten van deze match made in heaven.
Arabic Crossroads – Music & Poetry
Arabic Crossroads – Music & Poetry is een internationaal project gericht op samenwerking met grensverleggende podiumkunstenaars uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Eén van de artiesten is de Marokkaanse Walid Ben Selim die van 2016 tot en met 2018 regelmatig naar Nederland kwam voor optredens, workshops, talkshows en muzieksessies. Een vruchtbare samenwerking met DJ/ producer Arjen de Vreede en Kytopia-muzikanten resulteerde in meerdere optredens in Tivoli Vredenburg. Maar ook was er sessies met componist Jonas Bisquiert dichters, spoken word artiesten en met muzikant Jaber Fayad, met wie Walid Ben Selim optrad in o.a. Festival Le Guess Who en het klassieke muziekfestival Wonderfeel. dB consult leverde projectleiding en programa ontwikkeling in co-creatie met lokale en landelijke partners.
Arabic Poetry meets Kytopia
Arabic Poetry meets Kytopia is een internationaal samenwerkingsproject met Marokkaanse muzikant/dichter Walid Ben Selim en rapper/DJ Widad Broco. Zij werkten in Utrecht samen met muzikanten van de creatieve broedplaats Kytopia wat tot mooie resultaten en in 2015 en 2017 concerten in een TivoliVredenburg met spoken word artiesten als Derek Otte als support act. Hiernaast waren er elders in Utrecht poëzieworkshops, muziek- en rapsessies op scholen en bij Cultuurspot Overvecht en muzieksessies in het Utrechtse Asielzoekerscentrum. dB consult leverde projectmanagement en fondsenwerving.
Lezingen over flamenco dans en muziek
Jeanneke den Boer verzorgt lezingen bij voorstellingen van internationale flamencogezelschappen in het Lucent Danstheater en Zuiderstrandtheater in Den Haag. Zo gaf zij onder andere inleidingen bij voorstellingen van de gerommeerde danseres Eva la Yerbabuena, de jonge veelbelovende danseres Patricia Guerrero en de grote ster Farruquito.
Colleges over muziek uit Marokko
Jeanneke den Boer wordt regelmatig gevraagd voor lezingen of colleges over de muzikale rijkdom van Marokko. Hierbij komt een breed palet aan muziekstijlen aan bod. Van de klassieke Marokkaans-Andalousische tot de vele Amazigh-genres; van spirituele gnawa en soefi tot chaabi en aïta. Ook hedendaage urban muziek en dans werden belicht en de vele muziekfestivals die in de zomer plaatsvinden. De colleges worden geïllustreerd met foto, film en muziek en filmmateriaal. O.a. bij De Doelen, Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Muziekcolleges over muziek en dans wereldwijd
Jeanneke den Boer geeft colleges over muziekstijlen vanuit de hele wereld bij Codarts Hogeschool van de Kunsten Rotterdam met als onderwerpen ‘The Celts, Music and Myths’, ‘Exploring the music of Morocco’ en ‘Vibrant music from Cape Town South-Africa’.
Lezingen bij concerten, dansvoorstellingen en festivals
Jeanneke den Boer geeft regualtig Begin april presenteerden vier concertzalen in Nederland en België het Trancefestival met muziek en dans uit Benin, Japan, Turkije, Iran, Mali en Marokko. Jeanneke den Boer verzorgde lezingen bij de concerten van Sekouba Traore uit Mali en Mahmoud Guinea uit Marokko. Zij vertelde over de fascinerende trancerituelen, muziek en dans van de Malinese Bamana en de Marokkaanse gnaouabroederschappen en gingt in op de historische link tussen beiden.
Lezingen bij Soefi-Flamenco voorstelling
‘Van Soefi tot Flamenco’ is een bijzonder project van stichting Kulsan, waarbij Turkse muzikanten een artistieke uitwisseling aangaan met flamenco-artiesten. Meditatieve Turkse soefimuziek en -dans gaan over in temperamentvolle Zuid-Spaanse flamenco. DB Consult verzorgde in 2008 lezingen voorafgaand aan de voorstellingen in schouwburgen en concertzalen.
Lezingen Wereldmuziek in De Doelen
Jeanneke den Boer verzorgde vele jaren vele jaren lezingen voor de serie World Sofa in Concertgebouw de Doelen Rotterdam. Diverse muziekstijlen passeerden de revue zoals Cubaanse son, Spaanse flamenco, Argentijnse tango, Portugese fado, zigeunermuziek, Angolese semba, Kaapverdiaanse morna, Braziliaanse samba en bossa nova, Griekse rembetika, Balkanmuziek, klezmer, soefimuziek, Keltische muziek, muziek uit de Balkan, Marokko, Turkije, India en Iran.
Sacred Songs
Sacred Songs brengt de mooiste stemmen uit diverse religies en levensbeschouwingen samen in één doorlopende muziekvoorstelling. Zangeres en improvisatiekunstenares Monica Akihary is artistiek leider. Deelnemende koren en solisten kiezen repertoire geïnspireerd door een thema. Sacred Songs maakte tot 2013 deel uit van festival Culturele Karavaan en stond als zelfstandig project met een uitgebreid omlijstend programma in Den Haag (2016), Rotterdam (2017) en Amsterdam (2018). dB consult levert projectleiding, programma, productie en promotie.
Sacred Songs Rotterdam
Sacred Songs 2017 vond plaats in Rotterdam, met als basis de wijk Delfshaven. Zestig Rotterdamse vocalisten van diverse religieuze en culturele achtergronden namen deel en creërden met Monica Akihary een muzikale voorstelling geinspireerd door het thema ‘pelgrimage’ met black gospel, anasheed, joodse, hindoe en soefi songs en gezangen uit de Katholieke en Kaapverdiaanse kerk. De première in de historische Pelgrimvaderskerk was een groot succes en daaraan vooraf gingen previews, workshops en optredens verspreid door Rotterdam. Soefizanger Shwan Sulaiman en Sinan Arat traden op tijdens de opening van de Week van de Dialoog in de Laurenskerk. Mediapartner Open Rotterdam maakte videoportretten van de deelnemende koren en zangers en een registratie van het concert op 1 december 2017.
Festival Culturele Karavaan
Culturele Karavaan is een reizend festival met als focus religieus geinspireerde cultuuruitingen en met optredens, workshops en exposities van artiesten van internationale faam als lokale artiesten. Het programma komt tot stand met lokale culturele en sociale partners. In 2008 stond de Culturele Karavaan in Zierikzee, Terneuzen en Middelburg; in 2009 in Rotterdam-Noord. In 2011, 2012 en 2013 stond Culturele Karavaan als onderdeel van het stadsprogramma Vrede van Utrech tin Utrecht, in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. dB consult levert projectleiding, programma, productie en promotie.
Handleiding Culturele Karavaan
De Handleiding Culturele Karavaan is het eindresultaat van een project waarvoor DB Consult vanaf 2008 de projectleiding uitvoerde. De Handleiding beschrijft de methodiek en programmaformats van Culturele Karavaan. Het festival toerde vanaf 2008 door Nederland. Het praktische handboek beschrijft tevens de maatschappelijke en artistieke motivatie voor het project en biedt praktische handvatten, tips, do’s and don’ts voor een geslaagd festival. Het boek is geknipt voor culturele professionals die willen werken aan verbinding in een superdiverse grootstedelijke omgeving.
Werving meerjarenfinanciering
dB Consult ondersteunt organisaties bij het verwerven van financiering voor hun meerjarenplannen of voor bijzondere projecten als festivals, community arts programma’s en muziekproducties. Hiertoe vindt eerst een uitgebreid intake gesprek plaats en wordt daarna met stakeholders gesproken, waarbij de unieke onderscheidende elementen in programma en aanpak en positionering geformuleerd wordt. Voorbeelden zijn: Dans- en Muziekcentrum Den Haag, Ducos Productions, Culture Connection, Marmoucha, Redondo.
Herpositionering en beleids- en businessplannen
Op verzoek van culturele instellingen voert dB consult evaluaties uit, teneinde beleid en programma in lijn te brengen met nieuwe ontwikkelingen in economie, samenleving en culturele en creatieve sector. dB consult begeleidde en formuleerde een nieuwe visie en meerjarenplan voor o.a. Codarts, Grounds, SKVR, Festival Rotterdam Unlimited, Marmoucha en Culture Connection.
Beleidsvisie World Music & Dance Centre
Het World Music & Dance Centre in Rotterdam biedt onderdak aan Codarts Wereldmuziekacademie, SKVR Muziekschool en Grounds, een podium annex café voor grensverleggende muziek en dans. DB Consult ontwikkelde in 2011 met alle betrokkenen een nieuwe toekomstvisie voor het centrum.
Beleidsplan voor doorlopende leerlijn wereldmuziek
De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam heeft een uitgebreid aanbod op het gebied van wereldmuziek, waaronder de unieke Caribische Brass Band School in Rotterdam Zuid. Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam heeft de Wereldmuziekacademie. DB Consult schreef in 2011 een plan om de leerlijnen op elkaar af te stemmen en een coherent lesaanbod te creëren.
Fusie twee festivals
Voor Zomercarnaval en Dunya Festival werkte DB Consult in 2011 aan een plan voor de samenvoeging van beide evenementen in het nieuwe festival Rotterdam Unlimited. DB Consult schreef de nieuwe beleidsvisie en de meerjarensubsidieaanvraag.
Internationale samenwerking Nederland – Zuid-Afrika
Interactions SA-NL (2009-2011) was een internationaal cultureel samenwerkingsproject met Zuid-Afrika, ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bestond uit toernees van Nederlandse muziek-, dans- en theatergroepen door Zuid-Afrika, maar ook nieuwe voorstellingen van Nederlandse jonge makers met Zuid-Afrikaanse podiumkunstenaars. De coproducties waren te zien op festivals en in zalen in Kaapstad, Johannesburg, Soweto, Durban, Oudtshoorn en Grahamstown. Interactions SA-NL was een initiatief van het Theaterinstituut Nederland en Muziekcentrum Nederland. Tijdens het Standard Bank Jazz Festival Grahamstown traden Nederlandse jazzmusici op, waaronder trompettist Eric Vloeimans; zij gaven overdag muziekworkshops aan Zuidafrikaanse highschool studenten. dB consult verzorgde de projectleiding, additionele fondsenwerving en programmering.
Expertmeeting Interactions SA-NL
In november 2010 organiseerde dB consult in het kader van Interactions SA-NL een expertmeeting in het Goethe-Instituut in Johannesburg. Meer dan 70 professionals uit de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse podiumkunstensector namen deel aan de expertmeeting. Het programma bestond uit showcases van geslaagde Interactions SA-NL projecten en sessies rond thema’s als ‘Duurzame samenwerking’; ‘Taal en identiteit’; ‘Community Arts’; ‘Talenthubs in Townships’ en ‘Festivalprogrammering’. Tijdens het slotdebat werd een stappenplan voor duurzame samenwerking vastgesteld.
Interactions SA-NL tijdens WK Zuid-Afrika
In het kader van Interactions SA-NL maakten Nederlandse theatermakers met jonge artiesten uit de Zuid-Afrikaanse township Soweto een aantal baanbrekende nieuwe producties. Met o.a. ISH & Phaphama Miracle Arts Lab, masterstudenten van het Haagse Conservatorium & Melodi Music School.
Toekomstvisie Codarts Rotterdam Worldmusic Academy
De World Music Academy is onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. In 2009 verzocht Codarts dB consult het beleid en onderwijs van deze academie en met name de Indiase muziekafdeling te evalueren. De evaluatie met intern en extern betrokkenen en de potentiële afzetmarkt mondde uit in een krachtige toekomstvisie en tevens een plan van aanpak om nieuwe doelgroepen aan de opleiding te binden, internationale samenwerking binnen Europa te intensiveren, het onderwijs te verbreden met licht-klassieke genres en crossovers te faciliteren.
Cultuurreis Marokko
Studenten, docenten en alummi Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden maakten in september 2013 een studiereis naar Marokko. DB Consult begeleidde de reis, doceerde over cultuur en muziek en zorgde voor programmatische invulling. Bezoeken aan werkplaatsen van kunstenaars, urban arts broedplaatsen, taal- en cultuurinstituten en muziekclubs zorgden voor een unieke kennismaking met de veelzijdige Marokkaanse kunstensector
Culturele uitwisseling Malta
Jeanneke den Boer bracht in opdracht van de gemeente Utrecht een bezoek aan Malta om mogelijkheden voor culturele uitwisseling te onderzoeken. Zij bezocht diverse culturele instellingen en muziekfestival Għanafest, dat gewijd is Mediterrane muziek en in het bijzonder aan volksmuziek van Malta. Jeanneke maakte een reportage over het unieke muzikale erfgoed van Malta, de rauwe zangstijl għana en de vriendelijke gitaarmuziek n Daqq tal-Prejjem en legdecontacten met de muzikanten uit Frankrijk, Algerije en Israël die te gast waren op het festival.
Culturele Karavaan Utrecht-Kanaleneiland
In 2012 streek de Culturele Karavaan neer in Kanaleneiland Utrecht. Jonge talenten, artiesten en ondernemers uit de wijk lieten zich door het festivalthema Licht inspireren. Samen met profesionals creëerden zij een wervelend programma dat zij op 8 december 2012 in een tjokvolle Triumfatorkerk presenteerden. Voorafgaand vonden dialoogbijeenkomsten, previews in winkelcentra, dinnershows en educatieve activiteiten op scholen plaats.
Culturele Karavaan Utrecht-Overvecht
In november 2011 stond de Culturele Karavaan Utrecht Overvecht en in de Domkerk. Het festival presenteerde meer dan 100 artiesten en jonge talenten van diverse culturen en religies. Centraal thema was Sint Maarten, beschermheilige van Utrecht, symbool voor geven, delen, rechtvaardigheid en vrede. Voor een impressie: Promotiefilmpje van Culturele Karaan 2011 Utrecht (Overvecht).
Culturele Karavaan Rotterdam
Culturele Karavaan 2009 had Rotterdam Noord als uitvalsbasis. Met Rotterdamse partners als Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur en Kosmopolis Rotterdam kwam een geslaagde editie van het interculturele festival tot stand met 120 deelneende artiesten en meer dan 800 bezoekers. De inspirerende rol van krachtige vrouwen binnen religies stond centraal in het programma met o.a. Marialliederen van het Caeciliakoor en Kaapverdiaans kinderkoor Nelson Mandela; dansen voor hindoegodinnen van Namita Mathura en Tibetaans-Boeddhistische meditaties voor godin Tara van Namgyal Lhamo.
Culturele Karavaan Zeeland
Culturele Karavaan Zeeland vond plaats in kerken in Zierikzee, Terneuzen en Middelburg. Er waren dans- en muziekoptredens, voordrachten, interviews, ronde tafelgesprekken, dialoogmaaltijden en foto-exposities die het rijke religieuze erfgoed van Zeeland in beeld brachten. Zeeuwse scholen participeerden in het educatief programma met moderne Indiase tempeldans en werveldans. Monica Akihary presenteerde samen met Zeeuwse koren en zangers een nieuwe vocale compositie, waarin zangtradities uit het christendom, islam en jodendom prachtig samenklonken. Hoofdpartner was Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. dB consult leverde programmaconcept, fondsenwerving, projectleiding, programmering en promotie.
Opening Jaar van het Religieus Erfgoed
2008 was het Jaar van her Religieus Erfgoed. dB consult verzorgde het culturele programma bij de opening in de Domkerk Utrecht met het Kathedrale kinderkoor Utrecht, het joods-sefardische koor Santo Serviçio, Raj Mohan en de Irakese zangeres Farida.
Wereldfeest Utrecht
Het Wereldfeest was een Utrechts festival met een eclectische programmering dat ieder jaar eind juni in het Julianapark plaatsvond en 25.000 bezoekers trok. Het festival Wereldfeest presenteerde muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst van jonge aanstormende talenten tot grote wereldsterrent. dB consult was van 2003 tot en met 2008 verantwoordelijk voor programmaconcept, programmering en artistieke leiding.
Internationale samenwerking Focus Marokko
Focus Marokko was een veelzijdig programma met twee reizende tentoonstellingen, een uitgebreid educatief pakket, een informatieve website, evenementen en informatiebijeenkomsten. Focus Marokko gaf een beeld van het eeuwenoude rijkgeschakeerde culturele erfgoed van Marokko en liet zien hoe de Marokkaanse culturele traditie doorwerkt in hedendaagse kunst, design en muziek. Focus Marokko kwam tot stand uit een intensieve samenwerking tussen het Wereldmuseum Rotterdam en Marokkaanse musea, culturele instellingen en artiesten. dB consult was van 2003 tot 2009 verantwoordelijk voor projectleiding en fondsenwerving.
Culturele uitwisseling in kader 400 jaar Nederland-Marokko
In 2005 werd 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko gevierd. De ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken gaven Fonds Podiumkunsten en de Mondiaanstichting opdracht een cultureel uitwisselingsprogramma tot stand te brengen. Het programma omvatte artistieke ontmoetingen, concerten, theatervoorstellingen, exposities, workshops, literaire presentaties en lezingen. Activiteiten vonden plaats in Casablanca, Marrakech en Rabat en leidden tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Marokkaanse makers. dB consult was verantwoordelijk voor het programmaconcept en de projectleiding.
Culturele Zondagen Marokko Express 2004-2005
In 2005 verzorgde DB Consult het programma voor het festival Marokko-Express, een productie van Culturele Zondagen. Marokko Express presenteerde verspreid over de gehele stad een multidisciplinair programma gewijd aan de Marokkaanse kunst en cultuur. Het programma werd ontwikkeld in samenwerking met Utrechtse artiesten en ondernemers van Marokkaanse afkomst en omvatte meer dan zestig verschillende optredens met ieder een eigen kleur en karakter. www.culturelezondagen.nl.