Projecten

Arabic Poetry meets Kytopia

Walid-BenselimDe charismatische rapper/zanger Walid Benselim uit Casablanca maakt momenteel met zijn band N3rdistan veel furore in Frankrijk, Spanje en Marokko. Zijn muziek is een unieke blend van Arabische poëzie, rap, electro, oriental beat en Afrikaanse muziek. Teksten baseert hij op poëzie van beroemde Arabische dichters als Mutanabbi, Ibn Arabi, Darwish en Qabbani, waarin een sterke vrijheidsboodschap centraal staat. Stichting Culture Connection en Arjen de Vreede alias dj DNA nodigden hem begin oktober uit naar Utrecht, waar hij in de creatieve broedplaats Kytopia met o.a. de muzikanten Frank Wienk en Niels Broos de studio in dook. Ze creëerden samen tien schitterende nieuwe nummers, die ze op 9 oktober aan een dolenthousiast publiek in een uitverkocht TivoliVredenburg presenteerden. DB Consult leverde projectmanagement en fondsenwerving.

Beleidsevaluaties en fondsenwerving

Op verzoek van culturele instellingen voert DB Consult evaluaties uit, teneinde beleid en activiteiten in lijn te brengen met nieuwe trends in economie, samenleving en creatieve sector. DB Consult adviseert over financiering van festivals, culturele organisaties en bijzondere projecten en verzorgt de fondsenwerving. Hiertoe vindt eerst een uitgebreid intake gesprek met de opdrachtgever plaats en wordt daarna met stakeholders gesproken, om de positionering van betreffende project helder te kunnen formuleren. Opdrachtgevers zijn o.a. festival Rotterdam Unlimited en stichting Marmoucha.

Lezingen bij voorstellingen flamencodans

Flamenco Dance Eva YerbabuenaJeanneke den Boer verzorgt lezingen bij voorstellingen van flamenco dans in het Lucent Danstheater te Den Haag. In 2013 gaf zij een inleiding bij de voorstelling “Ay” van de gerenomeerde danseres Eva la Yerbabuena en in 2014 bij de voorstelling “Latidos del Agua” van de jonge veelbelovende danseres Patricia Guerrero. De laatste voorstelling is een ode aan de stad Granada met haar Moorse verleden, aan de artiesten, muziek en flamenco die de stad heeft voortgebracht. In mei 2016 geeft ze een lezing voor de dansvoorstelling van Farraquito.

Lezingen Exploring Moroccan Music

Voor o.a. Codarts en de letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam verzorgt Jeanneke den Boer in 2014 lezingen en colleges over de muzikale rijkdom van Marokko. Hierbij komt een breed palet aan muziekstijlen aan bod: Marokkaans-Andalousisch, Amazigh, Gnawa, Soefi en diverse chaabi stijlen. Ook hedendaage urban muziek en dans werden belicht en de vele prestigieuze en hippe muziekfestivals die in de zomer plaatsvinden. De colleges worden geïllustreerd met foto’s, muziekclips en filmmateriaal.

Colleges Muziek Wereldwijd

Kaapstad meets KytopiaJeanneke den Boer van DB Consult geeft lezingen en colleges over muziek wereldwijd, onder bij Codarts, Hogeschool van de Kunsten Rotterdam. De onderwerpen van 2013 waren ‘Kelten, muziek en mythes’  en ‘Muziek uit Kaapstad, Zuid-Afrika’. Aan de laatste lezing werkten ook dj DNA en rijmkletser Hemelbesem en kwaitozanger Daddy Spencer uit Kaapstad mee. Zij werkten samen aan het project Kaapstad meets Kytopia.

Vocale productie Sacred Songs

Sacred Songs - TarranimeSacred Songs, onderdeel van festival Culturele Karavaan, brengt de mooiste stemmen uit diverse religies en levensbeschouwingen samen. Deelnemende koren en solisten kiezen repertoire rondom een samen vastgesteld thema. Artistiek leider Monica Akihary maakt op basis van het repertoire van de deelnemers één totaalpresentatie. Vocale tradities en stijlen als joodse zang, gospel, soefipoëzie, Gregoriaans repertoire, koranrecitatie, anasheed  en koptische liederen smelten samen in een schitterend geheel! Sacred Songs heeft in het totaal zeven maal plaatsgevonden op zeven verschillende locaties. Zoals één van de deelnemende zangers het verwoordde:“Sacred Songs is communicatie op het niveau van hart en ziel”.

Festival Culturele Karavaan

Culturele KaravaanDe Culturele Karavaan is een reizend festival, dat plaatsvindt in kerken. Het festival presenteert cultuuruitingen die hun inspiratie vinden in de verschillende wereldreligies. Zowel artiesten van internationale faam als lokale artiesten treden op. In 2008 stond de Culturele Karavaan in Zeeland; in 2009 in Rotterdam. In 2011, 2012 en 2013 stond Culturele Karavaan in Utrecht. DB Consult levert projectleiding, programma,  productie en promotie.

Handleiding Culturele Karavaan

Culturele KaravaanDe Handleiding Culturele Karavaan is het eindresultaat van een project waarvoor DB Consult vanaf 2008 de projectleiding uitvoerde. De Handleiding beschrijft de methodiek en programmaformats van Culturele Karavaan. Het festival toerde vanaf 2008 door Nederland. Het praktische handboek  beschrijft  tevens de maatschappelijke en artistieke motivatie voor het project en biedt praktische handvatten, tips, do’s and don’ts voor een geslaagd festival. Het boek is geknipt voor culturele professionals die willen werken aan verbinding in een superdiverse grootstedelijke omgeving.

Cultuurreis Marokko 2013

culture-Travel-Morocco 2013Studenten, docenten en alummi Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden maakten in september 2013 een studiereis naar Marokko. DB Consult begeleidde de reis, doceerde over cultuur en muziek en zorgde voor programmatische invulling. Bezoeken aan werkplaatsen van kunstenaars, urban arts broedplaatsen, taal- en cultuurinstituten en muziekclubs zorgden voor een unieke kennismaking met de veelzijdige Marokkaanse kunstensector!

Culturele Karavaan Young Talent 2013

Cultural-Karavaan-Young-Talent 2013Culturele Karavaan Young Talent stond op zondag 23 juni 2013 op het festival BLENDin’ARK. Headliners was zangeres Pearl Jozefzoon die een spetterende gospel soul act verzorgde. Hiernaast traden zangeres Fatima Zohra & gitarist Menno Roymans op en danseres Usha Kanagasabai. Kinderen maakten onder leiding van Byron Gomez schitterende schilderijen. Het festival speelde zich af op een unieke locatie: de Prins Claus brug in Utrecht Zuidwest en maakte deel uit van de feestelijke Viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Projectleiding door DB Consult.

Culturele Karavaan Utrecht 2012

Culturele Karavaan UtrechtIn 2012 streek de Culturele Karavaan neer in Kanaleneiland Utrecht. Jonge talenten, artiesten en ondernemers uit de wijk lieten zich door het festivalthema Licht inspireren. Samen met profesionals creëerden zij een wervelend programma dat zij op 8 december in een bomvolle Triumfatorkerk presenteerden. Voorafgaand vonden dialoogbijeenkomsten, previews in Winkelcentra, dinnershows en educatieve activiteiten op scholen plaats.

Culturele Karavaan Utrecht 2011

programma Culturele Karavaan Utrecht

Op 6, 12 en 13 november 2011 vond de Culturele Karavaan plaats in Utrecht. De Johanneskerk Overvecht en Domkerk boden het podium aan meer dan 100 artiesten en jonge talenten van diverse culturen en religies. Centraal thema was Sint Maarten, beschermheilige van Utrecht, symbool voor geven, delen, rechtvaardigheid en vrede. Voor een impressie: Promotiefilmpje van Culturele Karaan 2011 Utrecht (Overvecht).

Sacred Songs 2011

Sacreds Songs

Speciaal voor de Culturele Karavaan 2011 maakte stemkunstenares Monica Akihary met Utrechtse koren en zangers de compositie Sacred Songs. In de compositie vloeien eeuwenoude zangstijlen prachtig in elkaar over: gospel, joods, gregoriaans, koptisch, alevitisch en boeddhistisch. In 2012 is er een vervolgtournee door Nederland. Voor een impressie: Promotiefilmpje van Culturele Karaan 2011 Utrecht (Domkerk).

Beleidsvisie World Music & Dance Centre

Grounds

Het World Music & Dance Centre in Rotterdam biedt onderdak aan Codarts Wereldmuziekacademie, SKVR Muziekschool en Grounds, een trendy podium annex café voor grootstedelijke muziek en dans anno nu. DB Consult ontwikkelde in 2011 met alle betrokkenen een nieuwe toekomstvisie voor het centrum.

Beleidsplan voor doorlopende leerlijn wereldmuziek

Drummers

De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam heeft een uitgebreid aanbod op het gebied van wereldmuziek, waaronder de unieke Caribische Brass Band School in Rotterdam Zuid. Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam heeft de Wereldmuziekacademie. DB Consult schreef in 2011 een plan om de leerlijnen op elkaar af te stemmen en een coherent lesaanbod te creëren.

Festival Rotterdam Unlimited

Festival Rotterdam Unlimited 2011

Voor Zomercarnaval en Dunya Festival werkte DB Consult in 2011 aan een plan voor de samenvoeging van beide evenementen in het nieuwe festival Rotterdam Unlimited. DB Consult schreef de nieuwe beleidsvisie en de meerjarensubsidieaanvraag voor de Cultuurnota 2013-2016. De aanvraag werd gehonoreerd.

Expertmeeting Interactions SA-NL

Expertmeeting Interactions SA-NL

In november 2010 organiseerde DB Consult voor het Theater Instituut Nederland in het kader van Interactions SA-NL een expertmeeting in het Goethe-Instituut in Johannesburg. Meer dan 70 professionals uit de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse podiumkunstensector namen deel aan de expertmeeting.  Het programma bestond uit showcases van geslaagde Interactions SA-NL projecten en sessies rond thema’s als ‘Duurzame samenwerking’; ‘Taal en identiteit’; ‘Community Arts’; ‘Talenthubs in Townships’ en ‘Festivalprogrammering’. Tijdens het slotdebat werd een stappenplan voor duurzame samenwerking vastgesteld.

Interactions SA-NL tijdens WK Zuid-Afrika 2010

Interactions SA-NL Tijdens de WK in Zuid-Afrika

In het kader van Interactions SA-NL maakten Nederlandse theatermakers met jonge artiesten uit de Zuid-Afrikaanse township Soweto een aantal nieuwe producties. Gezelschap ISH werkte er onder leiding van Roy Julen  met jonge talenten van het Phaphama Miracle Arts Lab aan de spetterende performance Kapa-Zoon Kapa-Planet. Masterstudenten van het Haagse Conservatorium werkten samen met jongeren van de Melodi Music School in Pimville Soweto aan de kleurrijke jongerenopera Afterschool.

Interactions SA-NL 2009-2011

Interactions SA-NL

Interactions SA-NL was een tweejarig cultureel samenwerkings-programma met Zuid-Afrika. Nederlandse muziek-, dans- en theatergroepen toerden door Zuid-Afrika. Maar ook maakten Nederlandse podiumkunstenaars samen met Zuid-Afrikaanse collega’s spannende nieuwe voorstellingen, met als onuitputtelijke inspiratiebron de rijke Zuid-Afrikaanse cultuur. De co-producties waren te zien op festivals en in zalen in Kaapstad, Johannesburg, Soweto, Durban, Oudtshoorn en Grahamstown. Interactions SA-NL is een initiatief van het Theaterinstituut Nederland en Muziekcentrum Nederland, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens het Standard Bank Jazz Festival Grahamstown traden Nederlandse jazzmusici op, waaronder trompettist Eric Vloeimans; zij gaven overdag muziekworkshops aan Zuidafrikaanse highschool studenten.

Culturele Karavaan Rotterdam 2009

Culturele Karavan Rotterdam - Kaapverdiaans koor

Op 20 juni 2009 streek de Culturele Karavaan neer in Rotterdam Noord, in de sfeervolle Hildegardiskerk. Samen met de parochie van deze kerk, Kerkennacht, Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur en Kosmopolis Rotterdam presenteerde Culture Connection een geslaagde editie van het interculturele festival. 120 artiesten traden op en meer dan 800 bezoekers bezochten het festival. De inspirerende rol van krachtige vrouwen binnen religies stond centraal in het programma. Het Caeciliakoor zong latijnse Marialiederen; het Kaapverdiaanse kinderkoor Portugeestalige Marialiederen; Namita Mathura danste ter ere van de hindoegodinnen en Namgyal Lhamo bracht een indringende Boeddhistische meditatie voor godin Tara.

Culturele Karavaan Zeeland 2008

Culturele Karavaan Zeeland

Culturele Karavaan Zeeland vond plaats in kerken in Zierikzee, Terneuzen en Middelburg. Er waren dans- en muziekoptredens, voordrachten, interviews, ronde tafelgesprekken, dialoogmaaltijden en foto-exposities die het rijke religieuze erfgoed van Zeeland in beeld brachten. Zeeuwse scholen werkten mee aan het educatief programma met moderne Indiase tempeldans en werveldans. Monica Akihary presenteerde samen met lokale koren en zangers de Lichtcompositie, waarin zangtradities uit het christendom, islam en jodendom prachtig samenklonken

Toekomstvisie Codarts Rotterdam Worldmusic Academy

Codart

In 2009 deed DB Consult onderzoek naar het beleid en onderwijs van de Rotterdam World Music Academy en in het bijzonder van de studierichting Noord-Indiase Klassieke Muziek. De wereldmuziekacademie maakt integraal onderdeel uit van Codarts Rotterdams Conservatorium. Het onderzoek mondde uit in een krachtige toekomstvisie en tevens een plan van aanpak om nieuwe doelgroepen aan de opleiding te binden, internationale samenwerking binnen Europa te intensiveren, het onderwijs te verbreden met licht-klassieke genres en crossovers te faciliteren.

Culturele uitwisseling Malta

Gitariste in Malta

Jeanneke den Boer bracht in opdracht van de gemeente Utrecht een bezoek aan Malta om mogelijkheden voor culturele uitwisseling te onderzoeken. Zij bezocht diverse culturele instellingen en muziekfestival Għanafest, dat gewijd is Mediterrane muziek en in het bijzonder aan volksmuziek van Malta. Jeanneke maakte een reportage over het unieke muzikale erfgoed van Malta, de rauwe zangstijl għana en de vriendelijke gitaarmuziek n Daqq tal-Prejjem en legdecontacten met de muzikanten uit Frankrijk, Algerije en Israël die te gast waren op het festival.

Lezingen over Trance Muziek, dans en rituelen

Trancefestival

Begin april presenteerden vier concertzalen in Nederland en België het Trancefestival met muziek en dans uit Benin, Japan, Turkije, Iran, Mali en Marokko. Jeanneke den Boer verzorgde lezingen bij de concerten van Sekouba Traore uit Mali en Mahmoud Guinea uit Marokko. Zij vertelde over de fascinerende trancerituelen, muziek en dans van de Malinese Bamana en de Marokkaanse gnaouabroederschappen en gingt in op de historische link tussen beiden.

Lezingen bij Soefi-Flamenco voorstelling

Soefi en Flamenco‘Van Soefi tot Flamenco’ is een bijzonder project van stichting Kulsan, waarbij Turkse muzikanten een artistieke uitwisseling aangaan met flamenco-artiesten. Meditatieve Turkse soefimuziek en -dans gaan over in temperamentvolle Zuid-Spaanse flamenco. DB Consult verzorgde in 2008 lezingen voorafgaand aan de voorstellingen in schouwburgen en concertzalen.

Lezingen Wereldmuziek in De Doelen

Reisgids Wereldmuziek

Jeanneke den Boer verzorgde vele jaren vele jaren lezingen voor de serie World Sofa in Concertgebouw de Doelen Rotterdam. Diverse muziekstijlen passeerden de revue zoals Cubaanse son, Spaanse flamenco, Argentijnse tango, Portugese fado, zigeunermuziek, Angolese semba, Kaapverdiaanse morna, Braziliaanse samba en bossa nova, Griekse rembetika, Balkanmuziek, klezmer, soefimuziek, Keltische muziek, muziek uit de Balkan, Marokko, Turkije, India en Iran.

Opening Jaar van het Religieus Erfgoed 2008

koor Santo Serviçio

DB Consult verzorgde bij de opening van het Jaar van her Religieus Erfgoed in de Domkerk Utrecht een cultureel divers programma met religieus geïnspireerde muziek. Het Kathedrale Koor Utrecht presenteerde eeuwenoude kerkmuziek in nieuwe arrangementen en het koor Santo Serviçio Joods-Sefardische religieuze liederen. De Iraakse zangeres Farida vertolkte op indringende wijze islamitische soefipoëzie uit de 12e eeuw. Raj Mohan maakte een muzikale verbinding tussen spirituele tradities.

Beleidsonderzoek voor overheden

DB Consult verricht regelmatig

omslag Kadernota Kunst en Cultuur Gemeente Lopikbeleidsonderzoek voor overheden. Voor de gemeente en provincie Utrecht deed DB Consult onderzoek naar de haalbaarheid van een expertisecentrum diversiteit.  Voor de gemeenten Lopik en Vianen stelde DB Consult in afstemming met culturele initiatieven  kadernota’s kunst en cultuur compleet met beleidsvisie en  begroting en een uitgebreid implementatieplan. Ook leidde zij bijeenkomsten met het culturele veld en begeleidde zij de oprichting van Culturele Platforms in betreffende gemeenten.

WERELDFEEST UTRECHT 2003-2008

Wereldfeest Utrecht

Het Wereldfeest is het interculturele festival van de gemeente Utrecht. Het festival vindt ieder jaar eind juni plaats en trekt gemiddeld 25.000 bezoekers. Het Wereldfeest presenteert muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst van jonge aanstormende talenten en van wereldsterren van formaat. DB Consult was van 2003 tot en met 2008 verantwoordelijk voor artistieke leiding en programmering.

Focus Marokko

Freizende tentoonstelling Focus Marokkoocus Marokko is een veelzijdig programma met twee reizende tentoonstellingen, een  educatief pakket, informatieve website, evenementen en informatiebijeenkomsten. Focus Marokko geeft een beeld van de rijke culturele traditie van Marokko en laat zien hoe Marokkaanse cultureel erfgoed wereldwijd kunstenaars, designers en muzikanten inspireert.  Focus Marokko is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het Wereldmuseum Rotterdam en Marokkaanse musea, culturele instellingen en artiesten. DB Consult was van 2003 tot 2009 verantwoordelijk voor projectleiding.

Viering 400 Jaar Nederland-Marokko 2005

Muziekfestival MarrakechDB Consult was verantwoordelijk voor het culturele uitwisselingsprogramma ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko. Het programma omvatte artistieke ontmoetingen, concerten, theatervoorstellingen, exposities, workshops, literaire presentaties en lezingen. Activiteiten vonden plaats in Casablanca, Marrakech en Rabat en leidden tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Marokkaanse artiesten en culturele instellingen. Opdrachtgevers waren Fonds Podiumkunsten (FAPK), ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken.

Culturele Zondagen Marokko Express 2004-2005

Flamencodans en -muziekIn 2005 verzorgde DB Consult het programma voor het festival Marokko-Express, een productie van Culturele Zondagen. Marokko Express presenteerde verspreid over de gehele stad een multidisciplinair programma gewijd aan de Marokkaanse kunst en cultuur. Het programma werd ontwikkeld in samenwerking met Utrechtse artiesten en ondernemers van Marokkaanse afkomst en omvatte meer dan zestig verschillende optredens met ieder een eigen kleur en karakter. www.culturelezondagen.nl.